Amazing Grace voor de VS…

Het is raar wakker worden op deze woensdag 9 november. Gisteravond rolden we de nacht nog in met een bijzonder lied. Het was een verrassende afsluiting van de themauitzending van Pauw over de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Zo! Gospel Choir zingt Amazing Grace, terwijl Johan Fretz een ode brengt aan Barack Obama.

Een hardcore gospelsong bij de Vara, het kan onverschilliger.

Amazing grace, how sweet the sound

That saved a wretch like me.

I once was lost, but now am found.

Was blind, but now I see.

Obama zette het lied zelf in tijdens zijn toespraak op de begrafenis van dominee Clementa Pickney. Hij was een van de slachtoffers van de raciale schietpartij in Charleston in juni 2015.

amazing-grace

Thats grace that taught my heart to fear

And grace my fears relieved.

How precious did that grace appear

The hour I first believed.

John Newton schreef het lied. Hij was slavenhandelaar. Na een heftige ervaring op zee, waarbij wonderbaarlijk een zware storm overleefde, besefte hij zich dat het alleen God kon zijn die hem had gered. Hij werd christen en uiteindelijk predikant in Londen.

Through many dangers, toils and snares

I have already come.

’t was grace that brought me safe thus far,

And grace will lead us home.

Het is een lied met oude woorden en het laat zich moeilijk in het Nederlands vertalen, zonder dat het aan kracht inboet. Obama wist heel goed wat de oorsprong is van dit lied. In de speech die aan zijn inzet van Amazing Grace voorafging haalde hij het racisme in de VS aan, van de slavenhandel vroeger tot recente voorvallen van discriminatie. Amazing Grace, als vurig pleidooi, als lied uit het hart dat onderstreept dat voor God iedereen gelijk is én dat in die grace onze enige hoop ligt.

When we’ve been there ten thousand years

Bright shining as the sun,

We’ve no less days to sing God’s praise

Then when we first begun.

Amerika koos Donald Trump als nieuwe President. Hoe nu verder? De Vara zette de toon: Amazing Grace is wat Amerika ook de komende jaren hard nodig zal hebben. Vandaag misschien nog wel harder dan ik kon vermoeden toen ik vannacht ging slapen. Amazing grace, Amerika heeft het heel hard nodig. Net zoals ik.

Amazing Grace, ingezet door Barack Obama

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s