Parkeren op de dag des Heren

Sinds kort moeten bezoekers van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede ook op zondag betalen voor een parkeerplek. Ik denk dat er weinig ziekenhuizen zijn waar dat anders is. Christenen uit Ede – in het AD sappig het ‘streng-christelijke volksdeel op de Veluwe’ genoemd – hebben daar moeite mee. Ze willen op zondag niet betalen voor commerciële activiteiten. ‘Wij zien dat als verstoring van de zondagsrust,’ protesteert de SGP.image-2222613

Hebben ze een punt? Het is best lastig om dit vanaf de zijlijn te beoordelen. Die afweging is nogal persoonlijk. Natuurlijk, de christenen die daar moeite mee hebben, doen dat vanuit oprechte overtuiging. Op zondag blijft de portemonnee dicht, behalve voor de collecte in de kerk. Tegenwerpingen als ‘maar de elektriciteitsmeter loopt thuis toch ook door op zondag,’ zijn wel een beetje flauw en makkelijk

Er zijn ook veel christenen die helemaal geen moeite hebben met het betalen van parkeergeld bij het ziekenhuis op zondag. Het is tenslotte geen frivool uitje, maar het bezoek aan een zieke, die je – misschien wel juist – op zondag ook niet in de steek wilt laten. Het betalen van een paar euro om de auto te stallen doet niet af aan de manier waarop ze graag de zondag invullen. Ik heb zelf nooit enige moeite gehad om als dat nodig was op zondag een euro in de ziekenhuisparkeerautomaat te gooien.

Het is voor sommigen een lastig dilemma. Iedereen zal moeten afwegen wat zwaarder weegt: op zondag een zieke bezoeken en dan maar een paar euro parkeergeld betalen óf buiten het parkeerterrein overlast veroorzaken of de zieke op zondag alleen laten.

Een ander gevoelig punt is dat de gemeente Ede overweegt om op zondag ook in het centrum betaald parkeren in te voeren. Een deel van de christenen heeft er al moeite mee dat de winkels tegenwoordig op zondag open zijn. Het zou voor hen extra wrang zijn als ze dan ook nog eens moeten betalen om hun auto in de buurt van de kerk te kunnen parkeren. Er wordt op christenen vaak – al dan niet terecht – een beroep gedaan om begrip op te brengen voor andersdenkenden. Ik denk zeker dat het christenen siert als ze de minste durven zijn. Maar begrip hebben voor elkaar betekent ook ruimte laten bestaan voor christenen om de zondag in te vullen zoals zij dat willen. Voor mensen die willen winkelen. En voor hen die de zondag strikt apart houden voor God en gezin. De gemeente Ede kan vast een passende oplossing bedenken om kerkgangers in alle rust naar de kerk te laten gaan, zonder dit op de spits te drijven. Er zijn vandaag-de-dag tenslotte vraagstukken die meer aandacht verdienen, dan parkeren op de dag des Heren.

Marco van der Straten

….

Een gedachte over “Parkeren op de dag des Heren

  1. Wat ik hiervan vind? Ga gewoon niet met de auto naar de kerk als je moeite hebt om op zondag te parkeren en daar geld voor te betalen. Wees consequent in je principes. Er zijn fietsen, je zou kunnen gaan lopen, of zo vroeg naar de kerk gaan, dat er nog parkeerplaatsen zijn waar je niet voor hoeft te betalen. Principes kosten nou eenmaal wat… En ja, dat is een keuze die je zelf zult moeten maken.
    Overigens vind ik het inderdaad op ‘christenen-pesten’ gaan lijken dat na de zondagsopenstelling van winkels, ook het parkeren ineens betaald moet worden… Zeker als dat voor de hele dag geldt. Misschien is alleen ’s middags betaald parkeren een overweging waard?
    Wat betreft bezwaren tegen parkeergeld betalen bij een ziekenhuis, dat komt mij erg vergezocht voor. Mogen mensen wel werken om jouw zieke te eten te geven? Of te verzorgen? Daar wordt toch ook geld voor betaald? Sommige principes zijn niet altijd maar door te voeren. Als je altijd op zulke dingen je focus richt, wat blijft er dan van je geloof over? Geloven is toch geen politieke partij, waar je aan bepaalde zaken moet voldoen om er bij te horen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s