Gebalde vuisten voor een broodtrommeltje

foto

AD 2-09-2015

Maandag kreeg een Haagse kleuterjuf rake klappen van de vader en moeder van een leerlinge. Volgens het krantenbericht vroegen de ouders haar mee te gaan naar het klaslokaal, sloot de vader de deur, waarna de juf werd mishandeld. De ouders zijn inmiddels gearresteerd en de leerkracht zit verwond en geschrokken thuis.

De precieze aanleiding van dit voorval ken ik niet, maar het is een nare trend die al langer aan de gang is. Als we vroeger thuis kwamen met een verhaal dat we straf hadden gekregen op school, dan deed mijn vader daar gerust een schepje bovenop. Van verontwaardiging naar de leerkracht was in elk geval geen sprake. Tegenwoordig is het omgekeerd. Veel ouders lijken er van overtuigd dan hun kind het liefste engeltje van de hele school is. Als er eens iets mis gaat, dan heeft de meester of juf het niet goed gezien en wordt gerust verhaal gehaald op school.

Wat is dat toch? Waarom die argwaan, dat ongeduld, die korte lontjes? Het is net zoiets als scheidsrechters en hulpverleners die ook vaak te maken krijgen met verbaal en zelfs fysiek geweld. Toegegeven: ik heb tijdens een voetbalwedstrijd van onze zoon ook wel eens naar de scheidsrechter geroepen dat ‘ie uit zijn doppen moest kijken. Grappig genoeg werd ik na de wedstrijd door mijn zoon gecorrigeerd, want – hoewel ik misschien gelijk had – dat was toch niet nodig? Beschaamd sprak ik af dat het niet meer zou gebeuren. De scheidsrechter heeft altijd gelijk, zelfs bij zijn grootste misser.

Vorige week vertelde onze dochter dat ze er vorig jaar als stagiaire getuige van was dat een vader een juf uit de onderbouw met gebalde vuisten bedreigde. Waarom? Het broodtrommeltje van zijn zoontje was kwijt. Onvoorstelbaar en heftig voor deze leerkracht. De school liet het erbij zitten. Gelukkig werd in Den Haag deze week wel ingegrepen.

Zullen we gewoon afspreken dat meesters en juffen het beste met onze kinderen voor hebben? En dat onze kinderen niet altijd van die brave engeltjes zijn? Dan wordt het voor iedereen een mooi (school)jaar. En krijgen leerkrachten misschien weer het respect dat ze verdienen.

Marco van der Straten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s