Jezus in een plastic tas

media_xl_2759832‘Wil je er een plastic tas omheen?’ vraagt de verkoopster als ik de glossy Jezus! vanmiddag afreken. ‘Ik neem hem zo wel mee,’ antwoord ik. Jezus is tenslotte te groot om in een plastic tas te stoppen.

De intiatiefnemers hebben er in totaal – ‘sinds het eerste mailtje’ – zo’n twee jaar over gedaan. En vandaag lag hij er dan: Jezus! In een oplage van 80.000 vult de glossy de schappen van kiosken, boekwinkels en supermarkten. Jezus op het marktplein.

‘Als Maarten en Youp er een krijgen, die ‘alleen maar’ BN’er zijn, waarom heeft de beroemdste persoon op aarde er dan nog niet een?,’ motiveert projectleider Peter van Dijk in EO-Visie de uitgave van dit bijzondere magazine. Op de voorkant prijkt een foto van een westerse, hippie-achtige weergave van een Jezus-figuur.

Op social media wordt de glossy veelbesproken. Er is veel waardering voor het blad; in reacties op facebook wordt het een ‘dapper initiatief’ genoemd en geven sommige christenen aan te bidden voor lezers van dit blad. Maar er is ook de nodige kritiek. Alleen al het zien van de cover leidt soms tot felle reacties van christenen, die het blad als blasfemisch bestempelen en (soms veel te) stevige woorden wijden aan de uitgave.

Ach, op zich is het best te begrijpen dat met name de cover bij een groep mensen ook op weerstand stuit. Maar het zou goed zijn om de glossy eerst eens door te bladeren, voordat er grote woorden worden gesproken. En dan nog kun je er van alles van vinden, maar kun je ook verrassende invalshoeken ontdekken die aan het denken zetten over wie Jezus is. God  is er in de Bijbel duidelijk over wie Hijzelf is. Op twitter zou Hij kunnen volstaan met #JeSuis. Maar Jezus vroeg het aan zijn leerlingen: ‘Wie zeggen jullie dat ik ben?’.

In het Nederlands Dagblad zegt theoloog Stefan Paas dat hij hoopt dat de glossy niet door theologen en kerkleiders gemillimeterd wordt. ‘Daar is dit blad niet voor bedoeld. Dit is gewoon een handvol zaad, zo de samenleving in.’

En zo is het. Als de glossy je tegenstaat hoef je het uiteraard niet te omarmen. Maar aan de andere kant: Jezus past niet in een plastic tas, maar al helemaal niet in onze broekzak.

 

 

 

…-…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s