In vrede

foto[5]Het is op 23 november de laatste zondag van dit kerkelijk jaar. Volgende week is eerste advent. In veel kerken is het gebruikelijk om op deze laatste zondag stil te staan bij gemeenteleden die dit jaar zijn overleden. Hun namen worden genoemd. In de kerk waar mijn schoonmoeder lid was zal zondag haar naam klinken. Onze eigen kerk Rijnwaarde geeft de gelegenheid een kaarsje aan te steken, ter herinnering aan iemand die je mist. Een klein lichtje, omdat de herinnering ook een stukje duisternis kan verdrijven en als verwijzing naar Jezus, die het eeuwige licht is.

De foto die ik hier plaats nam ik afgelopen zondag vanuit mijn slaapkamer in de Paulusabdij in Oosterhout. Honderd jaar lang leefden hier Benedictijnse monniken. Ik hoorde dat een begrafenis van een van deze broeders nooit een sombere gebeurtenis is. Zij begraven met vreugde, omdat de aardse taken zijn afgerond en de broeder nu het hemelse feest viert bij de Heer.

Toen ik over de kleine begraafplaats liep, viel me op dat alle grafstenen hetzelfde opschrift hebben: in vrede. Het trof me. Wat mooi als je zo kunt sterven én als je zo kunt leven. In vrede met Christus.

 

 

 

….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s