Geniet nu maar, schoonmama

De gangen zijn glimmend schoon en verstoken van daglicht. Murenlange natuurplaten brengen kleur en warmte. Een lichte, steriele geur prikkelt mijn neus. Zoekend tel ik de nummers af van glazen hokjes, tot ik het juiste bereik en op een grijze knop druk. Zoemend schuift de elektrische deur van de intensive care open.

Omgeven door hightech apparatuur en verbonden met tientallen slangen ligt ze daar, kunstmatig in diepe slaap gehouden. Is dit de lieve, goedlachse en vrolijke vrouw, die ruim 76 jaar geleden in Amsterdam werd geboren? Met behulp van ontelbare zakken vloeistof en spuiten vol medicatie strijdt het medische team tientallen uren voor haar leven. In de afgelopen maanden doorstond ze zes pittige chemokuren. Nooit klaagde ze, altijd optimistisch, dankbaar en vol vertrouwen. En IMG_6652nu dreigen ernstige complicaties haar sterk verzwakte lichaam fataal te worden.

De vrouw in bed lijkt niet meer op de vrouw die ik kende. Zondag lazen we samen nog psalm 138: “De Heer zal mij altijd beschermen. Heer, uw trouw duurt eeuwig, laat het werk van uw handen niet los.” Het gaf haar kracht om vol te houden. En dat terwijl ze ook zo kon uitkijken naar een hemelse toekomst. Soms zag ze het voor zich; hoe haar man, die tien jaar geleden overleed, haar tegemoet zou lopen: “En dan dienen we samen de Heere.”

Nu ligt ze daar, bijna onherkenbaar door alle medicatie, onbereikbaar voor ons: haar drie zoons, drie dochters en schoonkinderen (‘Jullie zijn me net zo eigen…’). Dag en nacht waken we; praten, bidden, lachen, huilen, zwijgen. We kunnen haar lijden niet aanzien en gunnen haar zo de rust waar ze zelf ook naar uitkeek. Dan is daar het moment dat de behandeling stopt. Niet lang daarna komt ook haar hart tot stilstand.

Dag lieve schoonmama. Bedankt voor alle liefde die u ons heeft gegeven. Doet u pa de groeten? En als u mijn vader tegenkomt, zegt u dat ik van hem hou?

Geniet nu maar; het leven is begonnen.

Een gedachte over “Geniet nu maar, schoonmama

  1. Marco, Alie en familie wat prachtig verwoord en soms ook zo herkenbaar. Blij en dankbaar dat de pijn en het lijden nu ten einde zijn gekomen, maar het gemis van zo’n mooi mens zal nog wel even duren. Alle sterkte en kracht van God voor jullie toegewenst. Hartelijke groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s