Leve de Paus, met hem kun je kerst vieren

Ineens was hij daar: de man die het beeld van de kerk in 2013 stevig op z’n kop zette.: Paus Franciscus. Alleen die naam al beloofde veel goeds, toen hij negen maanden geleden aantrad. De wereld vroeg het zich af: zou hij, net als zijn naamgenoot van Assissi, komen om mensen te dienen? Zou hij, juist in het machtscentrum van het Vaticaan, laten zien wat het werkelijk betekent om Christus te volgen?

ImageIneens was het daar: de cover van Time Magazine, waarop de ‘Persoon van het jaar’ prijkt. Dit jaar geen machtige president of succesvolle zakenman, maar een dienaar: “Pope Francis. The People’s Pope,” zo presenteert het Amerikaanse tijdschrift hem. “Hij nam de naam van een nederige heilige aan en riep op tot een kerk van herstel.”

Het is opvallend dat ook veel protestanten sympathiek staan ten opzichte van deze paus. En ik reken mezelf daar ook toe. Ik ben blij dat op deze, in het oog springende, kerkelijke post een man zit die daar eigenlijk niet zo om staat te springen. Zijn oude, trouwe Renault 4 is hem goed genoeg. De achterbuurten van Buenos Aires, daar voelt hij zich thuis. Daar wonen de mensen die hij liefheeft.

Nu in Rome, gaat hij ‘s avonds – in cognito – de straten op om er te zijn voor daklozen. Foto’s die de wereld overgaan spreken boekdelen. Hij geniet ervan als jonge mensen ‘een selfie’ met hem willen maken. Hij kust de voeten selfiepaus-568x377van een zieke, en omhelst een man met een ernstige huidziekte. Hij spreekt mild waar de kerk zich eerder afwijzend uitliet: “Als een homoseksueel van goede wil is en God zoekt, wie ben ik dan om te oordelen” of tegen gescheiden kerkgangers, die normaal gesproken van de heilige communie worden uitgesloten: “Het is geen prijs voor perfecte mensen, maar een krachtig medicijn en voedsel voor zwakken.”

Ineens was hij daar: een kindje, geboren bij twee gewone mensen. Ergens achteraf, op een plek waar machtigen zich niet vertonen. Het uitschot van de samenleving hoorde het eerst van zijn komst. Hij was niet welkom en zijn ouders moesten vluchten om zijn leven te sparen. Jaren later waste Jezus de voeten van zijn leerlingen, sprak hij liefdevol met een vrouw, terwijl het dorp schande van haar sprak. Verschoppelingen, zieken, prostituees en oplichters, hij sprak tot hun hart. En zij begrepen hem. Zij begrepen zijn taal van liefde, van verzoening en van uitzicht op een andere weg, naar herstel en vergeving. Deze week, ruim 2.000 jaar later, werd hij middels Amerikaans onderzoek uitgeroepen tot ‘de beroemdste persoon aller tijden’.

Die ‘persoon van het jaar 2013’ snapt dat vast wel. Want als hij iets graag wil, dan is dat wel beelddrager zijn van die ander. Beiden voelen zij zich daar thuis, waar hun aanwezigheid het meeste nodig is. Om te dienen, met de handen uit de mouwen, kerst vieren zoals kerst bedoeld is. Geen tijd voor een selfie.

Een gedachte over “Leve de Paus, met hem kun je kerst vieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s